A bor és a vitorlázás szeretete egy helyen – a Bujdosó Pincészet a Pünkösdi Regattán

A Bujdosó-család a Balaton és a vitorlázás szerelmese, Feri és Zsiga a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlás versenyek állandó résztvevője. Nyertek már Kékszalagot, Fehérszalagot, Pünkösdi Regattát, Félszigetkerülőt és Szüreti Regattát is, 2017-ben és 2021-ben pedig magyar bajnokok lettek a 70-es cirkáló osztályban. Nem véletlen tehát, hogy nem csupán versenyzőként, hanem partnerként is részt vesznek az idei Subaru Solterra Pünkösdi Regattán.

A Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain. A pincénél fehér fajtákat találunk a területek 60%-án. Olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos.

A pezsgő egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a pince életében, tradicionális pezsgőjük mellett évjáratonként három különböző gyöngyözőbor készítenek, és 2020-ban többféle pét-nattal is kísérleteztek.

Vallják, hogy mindig van lehetőség fejlődni, ezért rendszeresen járnak hazai és külföldi tanulmányutakra. A szőlőművelést szeretnék a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszenek a vegyszermentességre. Keresik azokat a fajtákat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásaira megadják a választ.

További cikkek