Biztonsági tanácsok szombatra

A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton, a rajt időpontjában erős, akár 25 csomós szél is fújhat, amely fokozatosan gyengülni fog. Ezért a versenyrendezőség azt kéri, hogy minden hajó kormányosa és legénysége felelősen vitorlázzon és tartsa be az alábbi biztonsági előírásokat.

  1. A mentőmellény viselése mindkét futamon –az oda-és a hazavitorlázás alatt is –kötelező!A víz már hűvös, ne kockáztassunk!
  2. Készítsük fel a hajót az erős szélre! Válasszunk megfelelő vitorlákat, tankoljuk meg a motort, nézzük át az álló és futókötélzetet, ellenőrizzük a horgonyokat és horgonyköteleket, legyen megfelelő vonta-kötelünk!
  3. Legyen nálunk feltöltött VHF rádió. A versenyrendezőség közleményeit a 18-as csatornán adja, ugyanezen a csatornán lehet jelezni a problémákat. Vészhívást a 16-os csatornán is le lehet adni.
  4. Töltsük le mobiltelefonunkra az ingyenes BalatonHelp (AndroidiOS) alkalmazást. Ez gombnyomásra elküldi pozíciónkat vészhelyzetben a vízimentőknek!
  5. Vessünk számot saját korlátainkkal! Bírja hajónk az erős szelet? A legénység fizikai állapota is olyan, hogy végig tudjunk menni? Ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne induljunk útnak.
  6. Figyeljünk egymásra! Az erős szélben nem minden hajó manőverezik a megszokott gyorsasággal, ezért már jó előre próbáljuk meg elkerülni a veszélyes közelséget. Útjog esetén is érdemes lehet kitérni, ha ezzel el tudjuk kerülni az ütközést. Különösen legyünk tekintettel a versenyünk alatt a nyugati medencében vitorlázó szólóvitorlázókra –ők egyedül vannak a hajójukon, lényegesen lassabban tudnak elkerülő manővereket végrehajtani.
  7. Vigyünk magunkkal elegendő vizet és élelmiszert, a kellő folyadék-és kalória-utánpótlás segít elkerülni a kimerülést!
  8. A hullámzás a kikötéskor is okozhat problémákat, ezért ügyeljünk egymás hajóira, és tartsuk be a kikötőmesterek utasításait!

Mindenkinek jó szelet és biztonságos versenyzést kívánunk!

További cikkek