40 éves idén a Pünkösdi Regatta

Ahogyan a mai Pünkösdi Regatta előzményeiről szóló írásban is olvashatták, 1969 és 1982 között nem rendeztek Földvár-Keszthely távon regattát, pedig nagyon sokaknak hiányzott. A „jég” az 1982-es TVSK Földvár-Keszthely túraversennyel tört meg, melyet Gáll Éva és Demjén Alajos rendezett meg. A távolság sokakat elriaszthatott, ugyanis 38 egység állt rajthoz.

Az 1982-es versenyen a rendezőknek csak az „égiekkel” nem sikerült egyeztetni, így a rajt után tizenkét órával futott be az abszolút győztes Kishamis, dr Pásztó Péter kormányzásával. A 22:00-ig tartó limitidőn belül a mezőnyből csupán tizenkét hajó érkezett be Keszthelyre. Másnap visszafelé, Keszthely-Ábrahámhegy volt a rövidítet pálya, melyet szintúgy csupán tizenkét egységnek sikerült teljesítenie. 

Kilencvenes és kétezres évek…

1995-ben a verseny mellé állt a Dataware Kft, amely átvállalta a regatta költségeit. Ekkor már 125 hajó volt a mezőnyben. Az első nap Földvár-Keszthely távját erős szélben vitorlázták a versenyzők, majd a másnapi Öböl Kupa már gyenge szélben hozott taktikai csatákat. 

1998-ban a TVSK-Dataware Kupán a hagyományokhoz híven két csoportban rajtoltak a hajók. Keszthelyen két szép nyári este és egy rövidített Öböl Kupa tette emlékezetessé a hétvégét. 

2000. június második hétvégéjén már 159 hajó rajtolt el Balatonföldvárról, két csoportban. 

2022-ben újjászületésének két évtizedes hagyományát ünnepelte a verseny, melyen a támogató Debis IT Services Dataware saját csapattal képviseltette magát. 162 egység állt rajthoz ebben az évben, mintegy hatszáz versenyzővel. A verseny utolsó napján a szervezők a viharos széllökések miatt úgy döntöttek: nem rendezik meg a futamot, így a cél mindenki számára a biztonságos hazajutás volt. 

2003-ban minden addiginál többen neveztek a versenyre, melynek főtámogatója immáron a Pannon GSM lett. Június 7-én 204 hajó várjta Balatonföldvárnál a rajtjelzést. Elsőként Finánczy György érkezett Keszthelyre a Déli széllel, az utolsó hajó ebben az évben éjfél után futott be. 

Ebben az esztendőben gondolkodott úgy Hegyi Dénes akkori TVSK elnök, ha van a dolgoknak logikája, akkor 2004-ben még többen lesznek a versenyen, amely új szervezési feladatokat jelent, ugyanis a színvonalból nemhogy leadni nem akartak, de tovább akarták azt emelni. Így született meg a verseny őszi változata, a Szüreti Regatta. (a Szüreti Regatta történetéről itt olvashatnak)

2007. újabb rekordot hozott. 272 egység nevezett a három napos versenyre. A 2007-es Pünkösdi Regatta csatározásai a korábbiaktól eltérően már hónapokkal korábban megkezdődtek a parton. Történt ugyanis, hogy a TVSK mint főrendező, valamint a Keszthelyi Yacht Klub mint társrendező között vita támadt a parti rendezvénynek helyet adó terület használatáról. A vita egészen a versenyt megelőző hétig tartott, amikor is a Magyar Vitorlás Szövetség közvetítésével a felek kompromisszumot kötöttek és a közös rendezés mellett maradtak. Változott a pálya is, ugyanis két navigációs pontot iktattak a versenybe: Ábrahámhegynél és Fonyódnál bóját helyeztek el, mely a mezőny jelentős részének bonyolultabbá tette a táv teljesítését. 

2009 ismét rekordnevezést hozott. 282 hajó indult, ugyanakkor a szervezést nehezíti, hogy két este is mintegy 1200 emberről kell gondoskodni a rendezőknek. 

2012-ben immáron harmincadik alkalommal rendezték meg a Balaton Kékszalagja után a második legnagyobb regattát. Ebben az évben is sok hajó látogatott el a versenyre, 22 hajóosztály 1200 versenyzője teljesítette a távot. 

Pünkösdi Regatta a COVID árnyékában

2020-ban a koronavírus-járvány okán nem tudták megrendezni a versenyt, így a szervezők ebben az esztendőben őszre halasztották, és a Szüreti Regatta helyett Őszi Pünkösdi Regattán mérték össze tudásukat a túravitorlázók. 2021-ben a verseny sokak elkeseredésére egy napossá rövidült, Földvár-Fonyód-Földvár távot kellett bevitorlázniuk az egységeknek, viharos szélben, hatalmas hullámok közepette. 

40 éves születésnapi ünnep Keszthelyen

Az idei esztendőben tehát újjászületésének negyvenedik évfordulóját ünnepli a Pünkösdi Regatta Keszthelyen. A TVSK idén visszatér a hagyományokhoz, többnapos versenyt szervez, Keszthely városával együttműködésben pedig Vitorlás Falu várja a sporttársakat és a sportág iránt érdeklődőket Pünkösd hétvégéjén a keszthelyi mólónál!

(Forrás: 50 Év Turavitorlás Sportklub, szerk.: Szekeres László)

További cikkek