Így indult a mai Pünkösdi Regatta története

A TVSK hagyományos túraversenyének alapjai egészen a második világháború utáni időszakig, az újjáéledő hazai vitorlássport első regattáinak korszakáig nyúlik vissza. 1946. július 10-én rendezték meg ugyanis a Földvár-Keszthely versenyt, az utolsóra pedig 1968-ben került sor.

A második világháborút követően a Kékszalag után a leglátogatottabb verseny a Földvár-Keszthely Regatta volt. Általában július végén, augusztus elején rendezték meg és két futamból állt, mintegy 50-60 egységgel, ami akkoriban népes mezőnynek számított.

Jollék és nagyhajók egy mezőnyben

A kezdeti időkben a nagyhajók mellett kisebb vitorlások is részt vehettek rajta, még pedig úgy, hogy ők egy órával előbb rajtoltak el, ezzel is megteremtve a jollésok biztonságát. A mezőny rendre Badacsony magasságában találkozott.

Az első futam után a kishajósok pályaversenyen mérték össze tudásukat, míg a nagyhajós mezőny földvári befutóval teljesítette a túrafutamát.

A „csuhu”, mint fogalom

Így nevezték a Szent Mihály-kápolna után Keszthely felé a vízben található káka- és sásszigeteket. Azok a hajók, melyek ezek között át tudtak vitorlázni, komoly előnyre tettek szert. Ez a manőver a jollékat nem számítva nagy kockázattal járt, a kielerek nem is igazán próbálkoztak vele. Akadt azért persze kivétel: 1951-ben Dulácska György kormányzásával a Rabonbán átment, a háború előtt pedig Heinrich Tibornak sikerült a manőver a Kékmadárral.

Akadt olyan is, aki hiába próbálkozott. A Kenesének – egykori Petőfi-Meteor hajó – már nem sikerült és komoly nehézséget jelentett a hajó kiszabadítása.

Tizenhárom év szünet következett

1969 és 1982 között nem rendeztek ezen a távon regattát, pedig nagyon sokaknak hiányzott. Egyesek szerint az akkoriban kétévente sorra kerülő Kékszalag nimbuszát féltették, jelesül, hogy ne legyen több hosszútávú verseny, az maradjon a tókerülő „privilégiuma”. Mások pedig a szervezési nehézségek miatt vetették el, mondván Keszthely túl messze van, nincs hol kikötni, mi lesz ha jön egy vihar.

Végül az ügyben a TVSK lépett, pontosabban a Sportklub elnökségének asztalára , a Haffner István által beterjesztett elképzelés. Véleménye szerint fel kell újítani a hagyományos Földvár-Keszthely versenyt. Sok egyeztetést követően megszületett a TVSK Kupa gondolata. A regattát 1978 – 1981 között más útvonalon futották, 1982-ben viszont visszaállt a versenytáv Balatonföldvár-Keszthely közé.

Folytatjuk!

(Forrás: 50 Év Turavitorlás Sportklub, szerk.: Szekeres László)

További cikkek