Megjelent a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta versenyutasítása

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta első futama, vagyis a Helly Hansen futam Balatonföldvár – Badacsony – Keszthely távon lesz, a figyelmeztető jelzés szombaton 9.25-kor hangzik el. Másnap tartják második futamként az Öböl Kupát Keszthely – Balatongyörök – Zala-torkolat – Keszthely távon, 12.25-kor elhangzó figyelmeztetőjelzéssel, míg a verseny harmadik napján Keszthely – Ábrahámhegy távon vitorláznak a versenyzők, 9:00-ás rajttal – derül ki a most megjelent versenyutasításból

A Rajtterület Balatonföldváron: a BAHART mólótól kb. 1000 m-re ÉNY irányban , míg Keszthelyen a BAHART mólótól kb. 1000 m-re DK irányban helyezkedik el.

A rajtvonal irányát a balatonföldvári/keszthelyi BAHART kikötő előtti vízterületen a kikötőtől körülbelül 1000 méterre horgonyzó, narancsszínű lobogót viselő hajó árboca és az attól Balatonföldváron ÉNY/Keszthelyen DK irányban mintegy 1,8-2 kilométerre lévő piros felfújt bója adja.

A rajtvonal három szektorra oszlik. Északról indulva: piros bójákkal határolt piros szektor, kb. 200 m szélességű közbülső szektor, sárga bójákkal határolt sárga szektor.

A többtestű, Libera, Skiff és a háromnál több trapézzal rendelkező hajók a rajtvonal északi részén, a piros bójákkal határolt vízterületről (szektorból) rajtolnak. Ez a terület tiltott zóna és akadály az utasítás által fel nem sorolt hajók számára. A fent említett északi piros bójákkal határolt szektort egy megközelítőleg 200 méter hosszú közbülső szektor követ, mely minden induló egység számára tiltott zóna és akadály a rajteljárás alatt. Ezt a területet északról piros, míg délről sárga színű bóják határolják. Ezt követi a sárga bójákkal határolt sárga szektor, amely tiltott zóna és akadály a piros rajtcsoport egységei számára. A két rajthajó közül az északon horgonyzó a közbülső zónában helyezkedik el, míg a délen horgonyzó a narancssárga bójától körülbelül 100 méterre helyezkedik el déli irányban.

A célvonal a versenyrendezőségi hajón kitűzött kék lobogó rúdja és célbója közötti egyenes. Keszthelyen a BAHART móló előtt 500 m-re kitűzött vonalszakasz, melynek É-i végét sárga felfújható bója, D-i végét a célhajó jelöli, Ábrahámhegyen a TVSK kikötőtől kb. 200 m-re D-re kitűzött vonalszakasz, melynek ÉNy-i végét sárga felfújható bója, DK-i végét a célhajó jelöli.

Érvényesen célba érni június 4-én 19.00 óráig, június 5-én 17.00 óráig, június 6-án 16.00 óráig lehet. Ha egy hajó a limitidőn belül nem ér célba, a versenyrendezőség „limitidőn belül célba nem ért hajó”-ként – pontszámítási rövidítés TLE (time limit expired) – értékeli. Az így értékelt hajók pontszáma: érvényesen célba ért hajók száma + 2 pont.

Ha a rajt halasztásra kerül vagy általános visszahívás miatt a rajtra később kerül sor, a limitidő az időkülönbség értékével meghosszabbodik.

A versenyutasításban külön kitérnek a közelmúltban telepített meteorológiai mérőállomásokra. A mérőállomásokkal történő ütközés elkerülése minden hajó fokozott felelőssége, az ebből eredő balesetért és károkért sem a rendező szervezet, sem a versenyrendezőség, sem annak megbízottjai vagy alkalmazottai semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta versenyutasítása ide kattintva érhető el.

További cikkek